Wallace Myers Česká republika Menu

Blog

Jak vyniknout se životopisem a motivačním dopisem?

Posted on 22 June 2024 by Michaela Sekyrková

Hledání nové pracovní příležitosti může být výzvou, zejména v konkurenčním prostředí, kde vyniknutí mezi ostatními kandidáty není jednoduché. Klíčem k úspěchu je nejenom mít relevantní dovednosti a zkušenosti, ale také umět tyto atributy prezentovat potenciálním zaměstnavatelům. V tomto článku vám poskytnu užitečné tipy a strategie na vylepšení vašeho životopisu a motivačního dopisu, abyste měli co nejlepší šance získat práci vašich snů.

ŽIVOTOPIS

Jasná a přehledná struktura je základem úspěšného životopisu. Váš životopis by měl být snadno čitelný a logicky uspořádaný. Použijte profesionální šablony, které zajišťují, že všechny důležité informace jsou snadno dostupné.

Klíčové sekce by měly zahrnovat:

  • Ujistěte se, že na začátku životopisu jsou vaše kontaktní údaje zřetelně uvedeny. Patří sem vaše celé jméno, telefonní číslo, e-mailová adresa a oživit je můžete odkazem na váš LinkedIn profil, který patří mezi současné trendy recruitmentu. Pokud máte profesionální webovou stránku nebo online portfolio, zaměstnavatelé jej taktéž ocení a hlouběji nahlédnou do vašeho profilu.
  • Krátký odstavec přibližně o 3-5 větách umístěný na začátku životopisu, který shrnuje vaše kariérní cíle, klíčové dovednosti a zkušenosti vystihne to nejpodstatnější z vaší dosavadní kariéry i mimo ni. Zaměřte se na to, abyste okamžitě upoutali pozornost.
    Například: PLC programátor s více než XY lety zkušeností v oblasti automatizace a robotizace, specializující se na vývoj a implementaci PLC programů pro optimalizaci výrobních procesů a zvyšování efektivity.
  • Sekce pracovních zkušeností by měla být nejobsáhlejší a nejdůležitější částí vašeho životopisu. Uvádějte zaměstnání v opačném chronologickém pořadí (od nejnovějšího po nejstarší). U každé pozice zahrňte název firmy, vaše pracovní zařazení, dobu zaměstnání a stručný popis vašich povinností a úspěchů. Používejte bullet pointy pro lepší přehlednost a zaměřte se na výsledky, které jste dosáhli.
  • Podělte se o informace o vašem vzdělání, jako jsou názvy škol, které jste navštěvovali, vaše dosažené tituly, které jste získali a také nezapomeňte na datum kdy jste studium dokončili. Pokud jste nedávno ukončili studium nebo nemáte mnoho pracovní zkušeností, nezoufejte. Tuto část umístěte před popis vaší pracovní historie ať už se jedná o letní brigády či stáže nebo o práci na HPP. Nezapomeňte také uvést jakékoliv certifikáty nebo kurzy, které jste absolvovali a které jsou relevantní pro oblast, ve které pracujete.
  • Na závěr nezapomeňte zmínit vaše dovednosti, které mohou získat pozornost u potenciálních recruiterů či zaměstnavatelů. Tato část by měla být přizpůsobena konkrétní pozici, o kterou se ucházíte. Rozdělte ji na technické a měkké dovednosti. Technické dovednosti zahrnují specifické znalosti a nástroje (např. programování PLC, práce s roboty KUKA a ABB, SCADA systémy atd.), zatímco měkké dovednosti zahrnují schopnosti jako komunikace, týmová práce nebo řešení problémů.
  • Nesmíte opomenout ani uvedení cizojazyčných dovedností, pokud některými disponujete. K jednotlivým jazykům taktéž uveďte, na jaké jazykové úrovni se momentálně nachází a také kdy a jak často s nimi přicházíte do styku (ať už v pracovním či osobním životě). Berte na vědomí, že v určité fázi výběrového řízení může dojít k “ostřílení” vašich dovedností formou pohovoru v cizím jazyce, pokud to pracovní pozice vyžaduje.

Jak vyniknout s profesním životopisem a motivačním dopisem?

Přizpůsobte životopis konkrétní pozici

Personalizace je klíčová a jeden univerzální životopis nemusí stačit. Když přizpůsobíte každý životopis konkrétní pozici, o kterou se ucházíte, zvyšujete tím šance, aby vás oslovili. V životopisu používejte klíčová slova z pracovního inzerátu a zaměřte se na relevantní zkušenosti a dovednosti. Tím zvýšíte šanci, že váš životopis projde automatickými systémy pro třídění životopisů a dostane se k očím recruitera či zaměstnavatele.

Používejte akční slovesa a měřitelné úspěchy

Akční slovesa a konkrétní výsledky dodají vašemu životopisu dynamiku a přesvědčivost. Místo „odpovědný za prodej“ napište „zvýšil prodej o 20 % během šesti měsíců“. Tím ukážete konkrétní přínos pro předchozí zaměstnavatele a zvýšíte svou atraktivitu pro budoucího zaměstnavatele.

Formát a vizuální vzhled

Důležitá je i správná volba grafického zpracování. Použijte jednoduché písmo, dostatek bílého prostoru a konzistentní formátování. Vyhněte se příliš kreativním designům (pokud se nehlásíte na kreativní pozici). Dobře strukturovaný a profesionálně vypadající životopis zanechá lepší dojem.

MOTIVAČNÍ DOPIS

Dejte přidanou hodnotu vašemu profilu pomocí motivačního dopisu

Motivační dopis je vaší příležitostí oslovit potenciálního zaměstnavatele a vysvětlit, proč jste právě vy ideálním kandidátem. Každý motivační dopis by měl být přizpůsoben konkrétní pozici a společnosti. Struktura motivačního dopisu by měla zahrnovat:

  1. Představte se a uveďte, na jakou pozici se hlásíte a kde jste se o ní dozvěděli.
  2. Zdůrazněte své nejrelevantnější zkušenosti a dovednosti. Uveďte konkrétní příklady, které dokazují, že jste vhodným kandidátem a zmiňte, proč vás daná pozice zaujala.
  3. Shrňte hlavní body, poděkujte za zvážení vaší žádosti, uveďte, že jste k dispozici pro další kroky a jakým způsobem vás můžeme kontaktovat.

Důkladná kontrola

Bezchybný životopis a motivační dopis jsou nutností a správná gramatika s pravopisem může být vaší vizitkou. Abyste získali absolutní klid na duši a vyhli se nepříjemnostem ohledně hrubek v textu, před odesláním nechejte přečíst váš životopis někoho dalšího. Přece jen “více očí víc vidí” :-) . Profesionální prezentace vašich materiálů může ukazovat nejen že jste detailista, ale také že máte vážný zájem o pracovní pozici.

Prozkoumat nabídky zaměstnání

Kontinuální aktualizace

V neposlední řadě je především důležitá aktuálnost vašeho životopisu. Všechny informace o vás by měly odrážet nejen vaše současné znalosti a dovednosti, ale také aktuální pracovní situaci či platné kontaktní údaje, díky nimž se na vás recruiteři či zaměstnavatelé mohou obrátit. Pokaždé, když dosáhnete nového úspěchu nebo získáte novou dovednost, přidejte jej do svého životopisu.

ZÁVĚR

Vylepšení životopisu a motivačního dopisu může výrazně zvýšit vaše šance na úspěch při hledání nové práce. Pamatujte, že tyto dokumenty jsou vaším prvním dojmem, který uděláte na potenciálního zaměstnavatele. Věnujte jim tedy dostatek času a úsilí. S těmito tipy a strategiemi budete lépe připraveni vyniknout a získat pozici, kterou si přejete. Hodně štěstí!

 

 

O autorovi

Michaela Sekyrková

MisaFullNewWeb2

Michaela je primárně specializovaná na oblast řízení lidských zdrojů, a to díky dokončenému vysokoškolskému studiu v tomto oboru. Její zkušenosti v oblasti náboru pramení z praxe získané během studia. Profesionální přístup při vyhledávání talentů a organizaci výběrových řízení ji činí náležitým členem týmu, který pomáhá dosáhnout cílů v oblasti náboru.

Kontaktujte Michaelu

 

Share This Article