Wallace Myers Česká republika Menu

Blog

Zpeněžte své patenty, vynálezy či průmyslové vzory

Posted on 02 October 2024 by Jitka Provazníková

Zjistěte, jak chránit zlepšováky, vzhled výrobků či originální design jako duševní vlastnictví.

Inovace a kreativita jsou základními stavebními kameny budoucnosti a úspěchu Česka na světových trzích. Proto je důležité, aby vynálezci a designéři věděli, jak své nápady chránit a využívat ve svůj prospěch. Ochrana duševního vlastnictví je tak nejen otázkou práva, ale i ekonomického růstu a prosperity. Pojďme si vysvětlit, jak na to.

1. Patenty

Co je to patent?

Patent je právní ochrana, která poskytuje vynálezci výlučné právo na užívání jeho vynálezu po určitou dobu. V České republice je toto právo poskytováno na dobu 20 let od podání přihlášky. Během této doby má držitel patentu výlučné právo vyrábět, používat nebo prodávat svůj vynález, případně toto právo poskytnout dalším subjektům na základě licenční smlouvy.

Podmínky pro udělení patentu

Aby byl vynález patentovatelný, musí splňovat tři základní podmínky:

  • Novost – Vynález nesmí být před podáním patentové přihlášky nikde zveřejněn.
  • Vynálezecká činnost – Vynález musí obsahovat krok vynálezecké činnosti, tedy nesmí být zřejmý odborníkům v daném oboru.
  • Průmyslová využitelnost – Vynález musí být možné využít v průmyslu, zemědělství nebo jiných ekonomických odvětvích.

Zpeněžte své patenty, vynálezy či průmyslové vzory

Postup patentování

Patentový proces začíná podáním přihlášky k Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Přihláška musí obsahovat technický popis vynálezu, nároky na ochranu a případně také nákresy. Po podání přihlášky dochází k formálnímu průzkumu a následně k věcnému průzkumu, kdy je zkoumáno, zda přihláška splňuje všechny podmínky patentovatelnosti.

Pokud ÚPV shledá, že přihláška splňuje všechny požadavky, je vynález zapsán do rejstříku patentů a držiteli je udělen patent.

Lze patentovat nejen nové výrobky a technologie, ale také synteticky vytvořené látky, léčiva, průmyslové mikroorganismy používané při výrobních procesech, stejně jako biotechnologické metody a produkty, které díky nim vznikají. Naopak není možné získat patent na objevy, vědecké teorie, počítačové programy, nové rostlinné odrůdy, zvířecí plemena ani na metody léčby lidí a zvířat.

2. Vynálezy

Co je to vynález?

Vynález je nové technické řešení, které přináší užitečné změny ve výrobě, technologii nebo jiných oblastech. Laicky řečeno jde o návod k technickému řešení pomocí technických prostředků. V případě vynálezu je vždy klíčové, aby šlo o originální a nové technické řešení, které má přidanou hodnotu pro průmysl nebo společnost.

Za vynález se nepovažují například estetické výtvory, počítačové programy, vědecké teorie nebo matematické modely. Vynálezci v ČR mohou své vynálezy chránit prostřednictvím patentů nebo užitných vzorů.

Podpora vynálezů v ČR

Česká republika nabízí podporu pro vynálezce prostřednictvím různých grantů a dotací. Navíc existují inkubátory a technologické parky, které poskytují podporu mladým inovátorům a začínajícím firmám. Tyto instituce nabízejí nejen finanční, ale i technickou a poradenskou podporu.

Volné technické pozice

3. Užitné vzory

Užitný vzor slouží k ochraně nových technických řešení, která lze využít v průmyslu a která přesahují běžnou odbornou dovednost. Z ochrany prostřednictvím užitného vzoru jsou ale vyloučeny výrobní postupy, pracovní metody a biologické materiály sloužící k reprodukci.

Pravidla týkající se práva na ochranu užitným vzorem a požadavky na přihlášku jsou podobná jako u patentu. Klíčový rozdíl spočívá v procesu posuzování. U užitného vzoru se používá registrační systém, kde úřad ověřuje pouze základní podmínky pro zápis, ale nezkoumá, zda přihlášené řešení splňuje kritéria novosti a tvůrčí úrovně.

4. Průmyslové vzory

Co je to průmyslový vzor?

Průmyslový vzor chrání vzhled výrobku, nikoliv jeho technické řešení či konstrukci. Jedná se o estetický prvek, tedy tvar, barvu, linii, strukturu, zdobení apod. V ČR je možné průmyslový vzor chránit registrací na Úřadu průmyslového vlastnictví. Ochrana průmyslového vzoru trvá pět let od data podání přihlášky a může být prodloužena až na 25 let.

Realizujte se v technických oborech

Podmínky pro registraci průmyslového vzoru

Aby mohl být průmyslový vzor registrován, musí splňovat dvě základní podmínky:

  • Novost – Vzor nesmí být před podáním přihlášky zveřejněn.
  • Individuální povaha – Vzor musí mít svůj jedinečný charakter, který jej odlišuje od jiných vzorů.

Výhody ochrany průmyslového vzoru

Registrace průmyslového vzoru poskytuje výlučné právo na využívání daného designu, což umožňuje jeho vlastníkovi zabránit jiným osobám v jeho kopírování nebo napodobování. To je obzvláště důležité v odvětvích, kde vzhled výrobku hraje klíčovou roli, například v módě, nábytku nebo elektronice.

5. Ochranné známky

Ochranná známka v České republice slouží k označení výrobků a služeb, aby se odlišily od konkurenčních. Je to právní nástroj, který chrání jedinečné logo, slovní název, symbol nebo design před zneužitím třetími stranami.

Ochranná známka se uděluje na dobu 10 let a může být opakovaně prodloužena o dalších 10 let. Jejím hlavním účelem je zajistit vlastníkovi výhradní právo používat dané označení v obchodním styku a bránit jeho neoprávněnému použití.

 

Teď už víte, jaké jsou rozdíly mezi patentem, vynálezem, vzorem a ochrannou známkou a jaké možnosti ochrany můžete uplatnit, pokud se vám podařilo vymyslet něco originálního. Česká republika se pyšní dlouhou tradicí v oblasti inovací, vynálezů a tudíž i ochrany průmyslových práv. Ochrana duševního vlastnictví je přitom klíčovým aspektem pro rozvoj moderní ekonomiky, neboť inovace a nové technologie přinášejí konkurenceschopnost na globálních trzích. Proto neváhejte využívat váš potenciál naplno. A pokud právě hledáte to správné uplatnění v technických oborech, rádi vám najdeme místo, kde se budete moci realizovat. Ozvěte se nám.

 

 

O autorovi

Jitka Provazníková

Jitka Provazníková, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Jitka se specializuje na nábor pracovníků v oblasti engineering, ať už jde o sektor automobilového průmyslu, elektrotechnologie nebo výrobu. Díky důkladným znalostem tohoto prostředí dokáže propojovat zajímavé pracovní příležitosti s těmi správnými lidmi.

Kontaktujte Jitku

 

Share This Article